1929-1

Runt om i världen är det många människor som utnyttjas. De jobbar för slavlöner och har dåliga arbetsförhållanden. Det där med säkerhet på arbetsplatsen existerar helt enkelt inte. Om de säger något är det bara att gå, det finns en lång rad med andra som letar efter jobb. Som tur är har dessa förhållanden försvunnit i Sverige. Kampen var lång och hård, men idag har alla någorlunda goda avtal som reglerar deras arbete.

Det finns dock mycket kvar att göra. Bland annat så är det ju inte bara säkerheten som är viktig utan även ergonomin. Den handlar om hur arbetet och olika moment påverkar kroppen. De flesta har hört talas om musarm och andra jobbrelaterade förslitningar. Det är inte normalt att sitta en hel dag framför en skärm, men det är verkligheten på bra många arbetsplatser. Du kan kalla det för att finjustera arbetsförhållandena. Något som verkligen är av stor vikt. 

Må bra och jobba bättre

Det viktigaste är att du mår bra. Att din kropp inte blir lidande av ditt arbete. Det är klart att man kan vara lite trött någon gång ibland. Alla upplever det, för du är ändå ute på vift hela dagen. De som pendlar långt kanske känner sig ännu mer slitna, likaså alla föräldrar som hämtar och lämnar på dagis. Men faktum kvarstår att du kan göra mycket för att må bra på jobbet. Allt fler företag lägger fokus på ergonomi för arbetsplatsen

Ibland är det bara några små förändringar som behövs. En kontorsstol som är ergonomisk. Ett skrivbord som går att höja och sänka. Tänk hur olika alla människor är, och se sedan på de arbetsbord som är vanliga idag. Det går inte att anpassa dem till hur personalen ser ut. Och inte kan du heller stå upp och jobba som har visat sig vara så nyttigt. Med ett nytt bord och en stol som du kan justera så har du redan kommit långt på vägen. 

1929-2

Alla har rätt att vara friska

När du ser på världsbilden så kanske ergonomi inte är så stort. Men det handlar om utveckling. Steg för steg ska både hem och arbete vara tillrättalagt för att passa människor. Inte så att du kan ha allt du vill. Men rätten till att vara frisk är grundläggande. Vissa saker är upp till dig att ta hand om. Ingen tvingar dig att äta en sund kost, men du vet att det är bra för dig. Det samma gäller för motion och rent allmänt en hälsosam livsstil. På jobbet har du vanligtvis inte lika mycket att säga till om. Läs i Aftonbladet om hur bristande ergonomi kan vara. 

Men många arbetsgivare satsar lite extra på sina anställda nu för tiden. De har insett att det är lönsamt för alla parter. Framför allt är det en del av utvecklingen av de mänskliga rättigheterna och medkänsla. Att det sedan är ekonomiskt lönsamt är en intressant del av ekvationen. För när de anställda mår bra så sjukskriver de sig inte. Istället har det visat sig att en trivsam arbetsplats gör alla mer produktiva. Och det är fallet även när du bara gör några små förändringar. 

Så en ergonomisk miljö är grundläggande. Det lönar sig för alla, framför allt för medarbetarna som lättare kan hålla sig friska. Även om det är en investering som kan kännas i plånboken så är det något som du får igen flera gånger om i det långa loppet. 

Stora företag med större behov

Det är klart att det inte alltid är så lätt att inreda en arbetsplats som du önskar. Dels kostar det pengar, men det kan även vara andra praktiska saker som måste tas med i beräkningen. Vad som är viktigt i sammanhanget är att se den stora bilden. Du kan spara in eller undvika vissa problemställningar under ganska lång tid. Men i längden så blir det helt fel. Genom att planera väl och ta råd från experterna kan du ge dina medarbetare en bättre arbetsplats. Volvo sliter med ergonomiska problem

1929-3

Bristande ergonomi kan vara dåligt på flera sätt och vis. Det handlar inte bara om att skaffa nya stolar till de som sitter på kontoret. Ergonomi inkluderar allt som har att göra med din arbetsställning. Det finns flera bra hjälpmedel som är ganska små och till synes mindre viktiga. Men för de som har monotona arbetsuppgifter eller som har svårt att klara av en viss ställning så kan det göra underverk. 

En ergonomisk datormus kanske inte verkar så speciell men kan göra stor skillnad. Det samma gäller de tangentbord eller fotstöd som tillåter personalen att sitta och jobba på ett sundare sätt. Genom att satsa på dessa väl genomtänkta lösningar kommer hela verksamheten att fungera bättre. Friskare medarbetare är en tillgång att räkna med. Med ergonomi har du kommit en bra bit på vägen mot ett mer produktivt företag. 

 

Similar Posts