1171-1

Värme och eld har alltid varit fascinerande för människor. Det kan användas till så mycket, och är en av livets grundläggande element. Om du kan tänka lite utanför de vanliga ramarna hittar du flera olika sätt att utnyttja den kraft som värme alstrar. Det är verkligen intressant att se hur värme kan vara så användbart.

De flesta tänker på vinter och kyla när de hör ordet värme. Du måste värma upp huset och dig själv, dricka varma drycker och försöka skydda dig mot allt det kalla runt omkring. Men värme kan också vara ett verktyg, ett redskap för att skapa eller arbeta. Det kan användas för att krympa eller böja material som reagerar på just värme.

Plast i olika former

Det har blivit populärt att använda plast för att skydda båtar och andra saker som står ute. För de som jobbar på husfasader är det en självklarhet att plasten skyddar dem mot väder och vind. Samt ser till att saker och ting inte ramlar ner på andra. Det som har blivit allt vanligare är att bruka krympplast. Besök hemsidan här och hitta all information du behöver.

Med denna form av plast sveper du in hela båten, byggställningen eller vad det är som du arbetar med. Sedan krymps plasten med hjälp av en värmepistol. Detta ger som ett skal som sitter ordentligt fast. Även om det blåser eller regnar så flyttar inte plasten på sig. Det blir som en liten vägg runt bygget. Båtar och andra föremål är helt insvepta så att ingen fukt kan ta sig in. Du kan klicka här och hitta produkter som värmepistoler.

Till skillnad från vanlig plast eller presenningar så sitter krympplasten fast ordentlig. Den smiter åt precis lagom så att föremålet är helt skyddat. Annars räcker det ofta med att ett litet hörn blir taget av vinden så kan det hela falla ner. Inte med krympplast, eftersom det sitter fast där och är stadigt.

1171-2

Ta hand om dyra investeringar

En båt kan vara dyr att skaffa och även att underhålla. Samtidigt får du så mycket igen av att kunna åka ut på hav och sjö att folk inte tänker mer på det. Det är en investering som är värd varje krona. Därför så är det viktigt att tänka efter och planera för vinter och andra påfrestningar som båten kan utsättas för.

Sveriges Radio rapporterar här om hur båtägare går långt för att skydda sina båtar mot hårt väder. Det är en självklarhet att inte låta båten ligga helt ensam när det stormar omkring dem. För de som har en möjlighet finns det också olika hamnar som erbjuder mer eller mindre skydd under hösten. Sedan brukar det bli dags att dra upp båten, att låta den vila under vintern. Det är en annan stor sak som måste planeras.

Båtens vinterförvaring kan vara avgörande för hur länge du kan dra nytta av den. För vintrarna är hårda på sina ställen och båten måste skyddas. Krympplasten har visat sig vara mycket effektiv när det kommer till att hindra fukt från att sippra in. Den blir som ett litet skal runt båten. Men om du vill kan du alltid komma in och göra saker ändå. Det räcker med att sätta fast ett blixtlås så det bildas en liten dörr i plasten.

Utnyttja den värme som finns

När du jobbar med krympplast är det alltså viktigt att ha en värmepistol. Det tar inte alls lång tid att få plasten på plats och krympa den till lagom storlek. Och sedan sitter den ordentligt fast, du kan lita på att det håller ordentligt. Men det är inte bara här som värme används till människors nytta.

Ny Teknik skriver i en artikel om hur värmepistoler kan användas på många spännande sätt. Nu för tiden kan du lära dig det mesta online. Det är bara att söka om något du vill veta eller har problem med. När någon ville ha hjälp med sin dator fick de ett intressant råd- att lägga den i ugnen. Inte hela datorn utan bara moderkortet.

1171-3

Trots att en del kanske reagerar på en sådan sak så är det vanligt. De som sysslar med datorer använder helst inte ugnen, utan tar fram sin värmepistol. Det finns hårfina kopplingar som smälter och ger kontakt med andra delar av datorn. Resultatet blir att du kan använda din maskin mycket längre än du trodde.

Plast och värme som formas

Det är väl känt att plast smälter när det hettas upp. Men för de som jobbar med plast så vet de precis vid vilken punkt detta sker. Först blir plasten nämligen mjuk och formbar. Den kan vara precis på gränsen för att smälta men har inte nått det stadiet ännu. Det är då som experterna kan göra något alldeles speciellt med plasten.

Eskilstuna Kuriren skriver här om hur värmepistoler kan användas även inom konsten. Många har faktiskt gjort något liknande när de gick i skolan. Fått en bit plexiglas som sedan skulle värmas upp. Antingen med värmepistol eller helt enkelt genom att hålla den över en låga. Sedan kunde den skruvas eller formas på olika sätt. De flesta borrade ett hål i den och använde den formade plastbiten som nyckelring.

Det är denna princip som konstnärerna tagit till en lite högre nivå. De jobbar ju ofta med större sjok av plexiglas eller plast. Att blanda färger och former är för dem en självklarhet. Deras skaparglädje och talang kommer till uttryck i alla de skulpturer och skapelser de kommer fram med.

Mycket roligt med värmepistoler

Du tröttnar aldrig på att jobba med värme. Det är ett sådant intressant och användbart element som bara fortsätter att locka folk. Krympa plast låter enkelt och mindre lockande. Men en konstnär kan förvandla det till något intressant. Något som andra betalar pengar för att få se. Allt med hjälp av en enkel värmepistol. Som sedan kan vara avgörande för att få igång din dator eller skydda båten, allt efter situationen. Värmepistoler är något som är bra inom så många olika områden. Med värme kan du komma långt.

Similar Posts