Life.Det är viktigt att bygga nytt, i dag är bostadsbristen ett stort problem runt om i landet. Men samtidigt så är det minst lika viktigt att tänka på miljön och på de som ska använda bostäderna. Miljö- och energisnålt är något som alla bör tänka på och det som lönar sig i längden.

 

Alla satsar på att bygga hus som ska hålla och inte snabbt bli förstörda av väder och vind. Det är en stor investering och för många som bygger eget är det ett stort steg framåt. Därför är sunda, hållbara material grunden för ett bygge, men även en hel del små detaljer som kan försäkra en om att det blir miljövänligt samtidigt.

Konsten att bygga på rätt sätt

Det finns flera olika sätt att bygga hus, både små och stora. Vilken metod man väljer kan vara en fråga om ekonomi men också vana. Ibland kan det vara bra att se sig om och pröva på något nytt, speciellt när målet är att bygga miljövänligt. Energisnålt är en nära kopplad aspekt av husbygge, och är bra för både miljö och familjen. I vissa delar av landet blir det väldigt kallt på vintern, och om huset släpper ut allt för mycket värme så kommer det att bli både svårt och dyrt att värma upp hemmet.

Men om man redan från början satsar på de rätta materialen och använder tekniker som bidrar till att huset blir lagom tätt så kommer det att bli mycket lätt att spara energi. Timbeco är en tillverkare av väggelement och har lång erfarenhet inom branschen. För ett energisnålt hem ska släppa in och hålla fast på värmen, men samtidigt andas så att luften blir hälsosam och behaglig. Det är inte bara fråga om att smälla upp ett par väggar och lägga på ett tak, i alla fall inte i de kallare klimaten i nordliga Europa.

Miljö och energi

Genom att välja material som kommer från en säker källa så kan man verka för att miljön bevaras. Ett sätt är genom att välja trämaterial som kommer från en välskött skog, och som har ett certifikat för detta. Därigenom så förnyas skogen och hålls efter, så att framtidens barn också kan glädjas åt den. Timbeco tillverkar också väggblock av fin kvalité.

Faktum är att det idag finns ett antal certifikat och märkningar som står som en garanti för att det man köper är miljövänligt och inte skadar varken natur eller människor. Istället har många som mål att förbättra situationen och inte bara förhindra att det blir värre.

Energisnåla byggnader är en kombination av många delar. En viktig del är fönstren, det är ofta här som värmen slipper ut och det blir dragigt. Ytterdörren är en annan stor del av energisparande och det lönar sig att investera i bra lösningar för både dörr och fönster. Om kvaliteten är hög, och man monterar allt på rätt sätt så kan det leda till en rejäl minskning av energikostnaderna. Detta är bra för både plånbok och miljö.

Hur man kan värna om miljön vid bygge

En intressant form av energisnålt bygge är passivhus. De har inget uppvärmningssystem överhuvudtaget utan använder den värme som alstras från personerna i huset samt alla maskiner och lampor. Detta sätt att spara energi fungerar bara om man bygger nytt, det är svårt att bygga om ett befintligt  hus. Samtidigt så går det åt mer material vid själva bygget, men detta är en kostnad som man snabbt tjänar in.

Ett annat sätt är genom att installera en värmepump, och då är bergsvärmepumpen det allra mest effektiva. Andra använder värmen från sjöar eller andra vattendrag. För en del är det mest viktigt att vara miljövänlig, medan andra satsar mer på att spara energi. De flesta önskar dock att kombinera de två, det är få idag som inte har insett att man måste vara försiktig med den natur som finns. I den här artikeln kan du läsa om hur ny teknik gör byggnader mer energieffektiva.

Dagens beslut påverkar morgondagens samhälle, och det handlar inte bara om pengar. Ett energisnålt hus sparar pengar för ägarna, och de kan må bra i sitt hem. Men samtidigt så är det också ett sätt att spara på bränsle, och framför allt de sorter som inte förnyas. Många har gått över till vedeldning, vilket är till nytta för alla. Skogarna hålls efter och det är ett relativt billigt bränsle. Samtidigt så tycker de flesta att det ger en känsla av välbehag att sitta framför en öppen spis eller kamin.

Ibland måste man fatta beslut och välja mellan det som är billigast och det som är bäst för miljön. Men vartefter alla blir mer medvetna om hur viktigt det är med miljövänligt och energisnålt så kommer allt fler möjligheter upp. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att allt fler satsar på det som är rätt.

 

Similar Posts