Dagens samhälle är relativt öppet, i alla fall jämfört med tidigare. En av orsakerna till detta är teknologin. Folk har blivit vana vid att lägga ut bilder på sig själva och allt de håller på med. De kanske klickar på privatknappen, men ändå. Du är registrerad på en mängd olika sajter och företag, och varje gång lämnar du ett spår efter dig. Tänk bara på hur snabbt sökmotorerna snappar upp vad du är intresserad av.

Många gånger är det en fördel att vara öppen och välkänd. Men inte alltid. Nu när så mycket känslig information ligger online är det viktigt att vara lite försiktig. Du vill inte att någon ska stjäla dina pengar eller identitet. Eller fuska på något annat sätt. Därför börjar det bli allt vanligare att dölja vem du är och var du kopplar upp dig ifrån. Det kan du göra med hjälp av VPN.

Vad är VPN?

Ett virtuellt privat nätverk, det är ordagrant vad VPN betyder. De flesta har naturligtvis inte möjlighet att köpa sitt eget nätverk, så i stället använder de sig av en VPN-tjänst. Din identitet finns där någonstans, men det är svårt att komma fram till den. Tjänsten hoppar mellan olika servrar för att destinationen inte ens ska veta vilket land du sitter i. Här hittar du den bästa VPN.

Det lönar sig att kolla upp lite olika alternativ innan du bestämmer dig för vilken tjänst som är bäst för just dig. En del är helt gratis, men ger dig kanske inte det skydd du önskar. Andra kostar en slant men ger dig en annan sorts täckning. Ta dig tid att jämföra, både utbud och priser. Få mer hjälp hos makeitsecure.org/sv.

Kakor som smular sig

Alla känner till det där med kakor eller cookies som de också kallas. Du lämnar efter dig små spår vart du än går på nätet. Ibland är det minutiösa smulor, men likaväl något som visar var du varit. Det är inte alla som tycker om det är. En del av ren princip, de önskar inte ha sitt liv som utvikningsbild. Men för andra är det mer en fråga om att de vill skydda sina känsliga uppgifter. Moderna personer vill gärna ha VPN.

Nu för tiden måste du godkänna kakor vart du än klickar dig fram. Det är lätt att bara klicka på den stora, gröna knappen, och det är vad sajterna vill. Men om du tar dig tid att gå lite djupare kan du undvika att du lämnar så tydliga spår efter dig. Lär dig mer om hur du kan skydda din identitet på nätet.

Det är ofta svårt att inte lämna några spår alls. Såvida du inte jobbar för regeringen eller har en oerhört kraftig VPN. Men det är möjligt, så gott som. För vanligt folk finns det flera bra alternativ, förutom att du bör vara uppmärksam på var du klickar någonstans. Du ska inte bjuda in ovälkomna gäster till ditt nätverk utan att tänka på det.

Viktigt med VPN

Det är sant att säkerhetsprogrammen blir alltmer sofistikerade. Men i samma takt blir hackarna skickligare. Så försök att alltid ligga steget före och se till att skydda dig. Förutom att det inte är en skön känsla att alla kan följa dig så är det ett sätt att hindra någon från att stjäla din information.

Samtidigt är ju VPN ett utmärkt sätt för den som vill se på TV eller filmer i andra länder. Många använder sig av den här tjänsten för norska TV-program eller amerikanska Netflix. Det är inte heller så illa, när du ändå behöver VPN till andra saker. Eller det kanske bara är din ursäkt.

Similar Posts